100 jaar CLAAS patenten – 100 jaar CLAAS knopers

Jubileum voor een eeuw kennis van CLAAS knopers

Het is precies 100 jaar geleden dat CLAAS zijn eerste patent aanmeldde, dat een knoopapparaat voor een CLAAS strobinder betrof. Daarmee werd het fundament gelegd voor een ongeëvenaard succes in perstechniek dat tot op de dag vandaag wordt voortgezet met de nieuwe QUADRANT EVOLUTION.

De knoper vormt het hart van rondebalen- en grootpakpersen. Het mechanische basisprincipe is al tientallen jaren ongewijzigd voor zowel een enkelvoudige als dubbele knoper. Voor de techniek achter het persen van balen was de in 1923 door CLAAS ontwikkelde 'knoophaker met een beperkt bewegende bovenlip', patentnummer 414212, een baanbrekende ontwikkeling. De gepatenteerde knoper was dan ook vele tientallen jaren lang het bedrijfslogo van CLAAS. 

Twee jaar eerder had CLAAS zijn allereerste patent aangemeld, met een zelf ontwikkeld knoopapparaat dat op een strobinder gebruikt moest gaan worden. De strobinder zelf was het eerste product van het in 1913 opgerichte familiebedrijf, gevolgd door de eveneens door CLAAS gepatenteerde stropers. Beide machines waren destijds ontworpen om gebruikt te worden in combinatie met dorsmachines. In 1934 echter zorgde CLAAS voor een ware revolutie  voor het oogsten van hooi en stro met een pick-up-pers, waarmee het oogstmateriaal compact en machinaal kon worden opgenomen en geladen. Verdere mijlpalen met betrekking tot de knoper waren de HD-opraappers van 1953, de perswagen MARKANT uit 1967 en tot slot de in 1988 geïntroduceerde   QUADRANT. Alleen in Duitsland al zijn er meer dan 5500 exemplaren van de QUADRANT verkocht .  Daarmee is deze perswagen het meest succesvolle model als het om grootpakpersen gaat. QUADRANT grootpakpersen worden over de hele wereld gebruikt, ook onder zware omstandigheden, zoals bij het persen van suikerrietstro in Thailand en Zuid-Afrika of  bij het persen van maïsstro in Europa, China en Noord-Amerika. Maar het is allemaal begonnen met de gepatenteerde knoper van CLAAS, waarvan er vanaf het prille begin van de eerste strobinder, de latere hogedrukperswagens MARKANT en MAXIMUM en tot slot  de huidige QUADRANT meer dan een miljoen op de markt zijn gebracht.

Alle kennis over knopers in eigen hand

Tot op de dag van vandaag, 100 jaar nadat het patent voor de knoper werd aangemeld, ontwikkelt  en vervaardigt CLAAS zijn knopers nog steeds helemaal zelf. Alle aanwezige kennis daarvoor is gericht op de enkelvoudige of lusknoop, die als uitermate betrouwbaar wordt beschouwd, eenvoudig kan worden gelegd en bovendien geen touwresten achterlaat. De laatste, grote stap in de evolutie van de knoper stamt uit 2015, toen een volledig nieuw ontwikkelde knoperhaak met een eveneens nieuw ontworpen klemplaat werd geïntroduceerd, waardoor dikker touw kon worden gebruikt, Deze vinding kwam de betrouwbaarheid van het bindproces nog verder ten goede. Tegelijkertijd introduceerde CLAAS de automatische persdrukregeling, waarmee met behulp van sensoren de touwspanning continu wordt bewaakt en de compactheid van balen automatisch wordt geregeld. Dankzij deze verbetering wordt voorkomen dat het touw breekt, terwijl gelijktijdig balen met een maximaal haalbaar gewicht kunnen worden geperst.


Klik hier voor het volledige persbericht >