Agritechnica Innovation Award 2017

CLAAS wint een gouden en vier zilveren medailles

Op de Agritechnica 2017 heeft de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) opnieuw de Innovation Awards toegekend. Deze prijzen zijn bedoeld om baanbrekende innovaties in de landbouwtechniek te benadrukken. CLAAS wint dit jaar een gouden en vier zilveren medailles.

CLAAS wint goud en zilver

Harsewinkel / Hannover, September 2017. Op de Agritechnica 2017 heeft de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) opnieuw  de Innovation Awards toegekend. Deze prijzen zijn bedoeld, om baanbrekende innovaties in de landbouwtechniek te benadrukken. CLAAS wint dit jaar een gouden en vier zilveren medailles.

 

Goud voor CEMOS AUTO THRESHING – het autonome dorssysteem voor CLAAS schudder- en hybride maaidorsers

CEMOS AUTO THRESHING is een nieuwe module voor de automatisering van de maaidorsers. Het nieuwe assistentiesysteem regelt automatisch de afstand van de dorskorf en het toerental van de dorstrommel bij tangentiële dorsmachines en past zich daarbij dynamisch aan de betreffende dorsomstandigheden aan. Zo wordt het dorsproces in dorskorf continue en automatisch tot aan de technische capaciteitsgrens geoptimaliseerd. Langdurige instellingen vooraf zijn niet meer nodig. De bestuurder van de maaidorser kan op elk moment ingrijpen als hij dat wenst.

Onder de paraplu van CEMOS AUTOMATIC is CEMOS AUTO THRESHING verbonden met alle andere hulpsystemen van de maaidorser, vooral met de CRUISE PILOT, de automatische regeling van de rijsnelheid. De interactie van de assistentiesystemen wordt gecontroleerd en geregeld via een centrale module. Uit de basisinstelling voor het betreffende te dorsen gewas vindt AUTO THRESHING altijd de optimale instelling  om zo behoedzaam mogelijk en zo agressief als nodig te dorsen, aangepast aan de restkorrelafscheiding, de reiniging en de rijsnelheid. Daardoor wordt ook het werk van de navolgende machines makkelijker gemaakt.

Voor de volgende innovaties werd CLAAS met een zilveren medaille bekroond.

AXION 900 TERRA TRAC – de eerste halftrack tractor met volledige vering van de complete machine

Met de AXION 900 TERRA TRAC stelt CLAAS de eerste volledig geveerde halftrack tractor voor. Bepalend voor deze innovatie is de integratie van de geveerde TERRA TRAC rupsband. Het TERRA TRAC rupsbandenonderstel is gebaseerd op de bekende techniek van de maaidorsers en werd speciaal aangepast aan de eisen voor de tractor. Dankzij de geveerde rupsbanden combineert de  AXION 900 TERRA TRAC de voordelen van een rupstractor betreffende trekkracht en bodembesparing met de comfortabele rijeigenschappen van een conventionele standaard tractor.   Het rupsonderstel garandeert dankzij de onafhankelijk geveerde looprollen permanent optimaal contact met de bodem en een maximaal contactoppervlak.  Daardoor rijdt de AXION 900 TERRA TRAC comfortabel en efficiënt zowel op het land als op de weg met snelheden tot 40 km/u.  

CEMOS voor tractoren: het bestuurdershulpsysteem voor optimale instelling van tractor en machine

CEMOS voor tractoren is een nieuw, op dialoog gebaseerd bestuurders assistentiesysteem voor optimale instelling van tractoren en werktuigen. Het bevat een databank met uitgebreide werkervaring en leidt de bestuurder, rekening houdend met de betreffende werkopdracht en omgevingsomstandigheden, met behulp van de gebruikersinterface van de CEBIS terminal met touchscreen in voor zichzelf sprekende dialoogstappen naar de optimale instelling. In de instellingsaanbevelingen wordt rekening gehouden met o.a. verschillende parameters van de machine, gebruiksomstandigheden en voorkeuren van de bestuurder. Op verzoek van de bestuurder voert de CEMOS een deel instellingen direct uit. Indien gewenst kan de bestuurder zich ook laten leiden door de instellingen van de subsystemen van de tractor zoals het kopakkermanagement CSM. Het systeem ondersteunt de bestuurder eerst bij de basisinstellingen en controleert deze vervolgens onder de werkelijke bedrijfsomstandigheden, zodat ze eventueel kunnen worden geoptimaliseerd.

Stereoscopische rijencamera CULTI CAM voor mechanisch schoffelen

Door de toenemende beperkingen in het gebruik van herbiciden en resistentievorming wordt het steeds belangrijker om innovatieve oplossingen voor mechanische gewasbeschermingsmaatregelen te treffen.
Dit geldt niet alleen voor speciale gewassen en biologische teelten, maar ook voor conventionele teelt van rijengewassen. Tegen deze achtergrond introduceert CLAAS in gemeenschappelijke ontwikkeling met de bedrijven Einböck, Hatzenbichler, Carre SAS en Bednar FMT een nieuwe 3D-rijencamera met hoge resolutie voor de besturing van rijenschoffelmachines.  Deze camera analyseert de bladstructuur van de hakvruchten op basis van kleurinformatie en 3D –oppervlaktemodellen. Door de nauwkeurigere analyse is beeldbewerkingssoftware in staat, ook onder winderige omstandigheden, sterke onkruidvorming of niet groene planten in de rijen te herkennen en exacte regelsignalen te berekenen. Zo maakt het nieuwe camerasysteem een zeer precieze geleiding tussen de rijen  mogelijk met hogere werksnelheden en capaciteit.

Large Vehicle Alert System waarschuwt automobilisten in het wegverkeer

Een nieuwe ontwikkeling, die voorziet in meer verkeersveiligheid en daardoor ook buiten de landbouw belangstelling trekt, is het door CLAAS geïntroduceerde Large Vehicle Alert System. Dit nieuwe systeem verzendt telemetrische gegevens van landbouwmachines en tractoren, die zich in het wegverkeer bevinden, in real-time naar assistentie- en navigatiesystemen en naar de bijbehorende smartphone-apps in de voertuigen van andere verkeersdeelnemers. Op deze manier kunnen de bestuurders van personenauto’s en vrachtwagens proactief op de hoogte worden gesteld en gewaarschuwd over de positie en status van landbouwmachines op hun route. Daarnaast kunnen alternatieve routes aan de bestuurders worden voorgesteld als het aantal, breedte en snelheid van landbouwmachines op een route tot vertragingen leiden (bijv. bij intensief transportverkeer op weg bij de oogst van silomaïs of uitrijden van drijfmest).