Persbericht

Meer modellen, nieuwe cabine, nieuw design en Stage V update voor CLAAS NEXOS

Harsewinkel, 7. december 2021. CLAAS gaat uitlaatgasnorm Stage V nu ook invoeren in het segment van de smalspoor- en speciaaltractoren. De NEXOS series worden daarbij onder andere met een nieuwe transmissie en cabine met een vlakke vloer uitgerust. Het design is eveneens nieuw, net zoals de indeling van de verschillende typen. Bovendien worden functies en MAX CARE opties voor de grote tractoren van CLAAS nu ook in het smalspoorsegment geïntroduceerd. Daarmee is de NEXOS volledig opgewassen tegen alle uitdagingen.

Bij de NEXOS speciaaltractoren valt het nieuwe design direct op. Het moderne uiterlijk volgt de Y-designtaal die in 2019 werd ingevoerd voor de LEXION serie, en vervolgens door de TRION werd overgenomen. De markante contouren zorgen er niet alleen voor dat de motorkap een dynamische uitstraling heeft maar nu ook over een stijvere constructie beschikt. De nieuwe vormgeving van het cabinedak sluit naadloos daarop aan.
Dankzij de vlakkere motorkap profiteert de chauffeur van beter zicht naar voren. Vanwege het uitgekiende en geoptimaliseerde totaaldesign kunnen werktuigen niet alleen nog eenvoudiger tussen de assen worden aangebouwd, maar zijn er nu bovendien veel meer mogelijkheden.


Nieuwe indeling van de verschillende typen. Twee extra varianten en een nieuw topmodel

Op de motorkap worden vanaf nu nieuwe typeaanduidingen aangebracht. De NEXOS series VE, VL en F met respectievelijk een breedte van 1,0, 1,25 en 1,45 m breedte worden voortaan aangeduid als NEXOS S, M en L met dezelfde buitenbreedte. Verder wordt het portfolio uitgebreid met het nieuwe model NEXOS XL, dat over een buitenbreedte van 1,55 m beschikt. Daarnaast wordt de NEXOS serie uitgebreid met de modellen NEXOS MD en NEXOS LD voor fruitteelt, met respectievelijk een buitenbreedte van 1,25 en 1,45 m. De NEXOS MD en LD zijn uitsluitend zonder cabine leverbaar, terwijl de beide NEXOS L en XL modellen naar keuze zonder cabine kunnen worden geleverd.

Voor de series NEXOS S, M, L en XL is nu de NEXOS 260 leverbaar, het nieuwe topmodel met cabine. Momenteel is dit een van de krachtigste smalspoortractoren op de markt. De eerder genoemde series bestaan nu uit vijf verschillende typen, waarmee een vermogensspectrum bestreken wordt van 75 tot 120 pk. De NEXOS XL serie daarentegen omvat vier typen met een vermogen dat varieert van 85 tot 120 pl. Tot slot staan voor de series NEXOS MD en NEXOS LD vier modellen ter beschikking met een vermogen van 75 tot 103 pk.

De nieuwe, grote 3,6 l viercilindermotor van FPT reinigt de uitlaatgassen conform Stage V met SCR-uitlaatgasnabehandeling. Olie dient na 600 bedrijfsuren ververst te worden. Met een inhoud van 100 liter - 75 liter bij de NEXOS 75 - is de brandstofvoorraad ruimschoots voldoende voor het uitvoeren van vrijwel alle taken, ook wanneer er lange werkdagen gemaakt worden.

Nieuwe transmissie met ECO-toerental en SMART STOP-functie

De bekende powershifttransmissie voor de nieuwe NEXOS modellen is doorontwikkeld met het oog op gebruiksgemak en efficiëntie, en beschikt nu over vijf versnellingen in drie groepen. Met de twee TWINSHIFT powershiftrappen staan daarmee vooruit 30 en achteruit 15 versnellingen ter beschikking, terwijl de transmissie met mechanische hoog / laag achteruit 30 versnellingen heeft. De topsnelheid van 40 km/h in de brandstofbesparende ECO-stand met een toerental van 1700 t/min is een absolute primeur voor deze klasse.Voor het wisselen van rijrichting kunnen klanten als vanouds kiezen voor een mechanische uitvoering of voor de comfortabele, hydraulische REVERSHIFT.

De nieuwe SMART STOP-functie zorgt niet alleen voor meer comfort maar ook voor meer veiligheid. Zodra op de rem wordt getrapt, wordt de koppeling zelfstandig ontkoppeld. Nadat de voet van het rempedaal wordt gehaald, wordt weer automatisch gekoppeld. Dankzij deze voorziening wordt afremmen en wegrijden op hellingen en kruisingen, alsmede het rangeren bij frontlaadwerkzaamheden, aanzienlijk lichter.


Nieuwe cabine met verbeterde ergonomie

Zodra in de nieuwe, door zes slientblocks geveerde cabine met zes stijlen is ingestapt, valt de vlakke vloer direct op. Hiermee wordt voor maximale beenruimte in het interieur gezorgd en meer comfort geboden bij het in- en uitstappen. Verder is vooral het gedeelte rechts van de chauffeur herzien, waardoor dit opgeruimder oogt. De korte schakelhendel, waarmee sneller en nauwkeuriger kan worden geschakeld en waardoor bovendien soepeler aan de rechterzijde kan worden in- en uitgestapt, is eveneens een detail dat direct in de cabine opvalt.

Bij werkzaamheden met gewasbeschermingsmiddelen wordt de chauffeur tegen stof en voor de gezondheid schadelijke aerosolen en dampen beschermd door het volledig in het cabinedak ondergebrachte Categorie 4-cabinefiltersysteem (conform EB 15695). De zorgvuldig afgedichte cabine houdt niet alleen voor de gezondheid schadelijke stoffen tegen maar zorgt er eveneens voor dat het geluidsniveau van buiten in het interieur wordt gedempt, wat eveneens bijdraagt aan een gezonde werkomgeving.

Het nieuw vormgegeven cabinedak kan af fabriek worden uitgerust met maximaal acht werklampen die naar keuze leverbaar zijn als halogeen of led-verlichting. In de meest uitgebreide uitvoering met het led-lichtpakket PREMIUM kunnen met de NEXOS vrijwel alle werkzaamheden zowel overdag als 's nachts worden uitgevoerd.

Naast de als optie leverbare ISOBUS-uitrusting, kunnen de modellen van de NEXOS in de toekomst eveneens worden uitgerust met uitgebreide features en digitale pakketten die voorheen alleen voorbehouden waren aan de standaard en grote tractoren van CLAAS. Met DYNAMIC STEERING hoeft de chauffeur aanzienlijk minder aan het stuurwiel te draaien, wat het werk aanzienlijk verlicht wanneer bijvoorbeeld dagelijks veelvuldig tussen rijen fruitbomen gemanoeuvreerd moet worden. In de loop van 2022 komt tot slot een aantal EASY functies beschikbaar voor de NEXOS modellen.


Behoud van bekende en beproefde kenmerken

Naast de nieuwe ontwikkelingen blijft bij de NEXOS tractoren van de Stage V-generatie een aantal bekende en beproefde kenmerken van de voorgangermodellen behouden. Daartoe behoort onder

andere de geveerde PROACTIV vooras met meerdere wieldraagarmen en niveauregeling. Ook de krachtige werkhydrauliek, met standaard een opbrengst van 87 l/min en waarmee maximaal vier dubbelwerkende regelventielen naar keuze mechanisch of elektrohydraulisch kunnen worden aangestuurd, is behouden gebleven. Voor de achterhefinrichting staat daarbij een eigen oliecircuit ter beschikking met een opbrengst van 27 l/min. De hoge hefkrachten - tot 3,11 t aan de achterzijde en tot 2,8 t aan de voorzijde - zorgen ervoor dat ook met aangebouwde, zware werktuigen veilig kan worden geheven, dankzij de lange wielbasis van alle NEXOS modellen. Daarbij zorgt de in de elektrohydraulische bediening van de aftakas geïntegreerde automaat ervoor dat de chauffeur wordt ontlast door zelfstandig aanbouwwerktuigen in- en uit te schakelen. De NEXOS wordt standaard geleverd met een aftakas aan de achterzijde met 540 t/min. Een tweevoudige aftakas met 540/540E of 540/1000 t/min is als optie leverbaar.


Garantieverlenging en servicepakketten

Ook voor alle NEXOS modellen zijn, net als voor de CLAAS tractoren uit de hogere klassen en CLAAS oogstmachines, MAXI CARE pakketten beschikbaar. MAXI CARE Protect behelst een garantieverlenging, terwijl MAXI CARE Maintenance onderhoudspakketten met een vastgelegde looptijd bevat die op maat zijn afgestemd op het jaarlijks gebruik van de betreffende tractor. Daarmee kunnen de gebruikskosten van een tractor voor een periode van jaren in het vooruit nauwkeurig worden berekend en financiële risico's voorkomen. Alle onderhoudswerkzaamheden worden daarbij op het persoonlijke CLAAS connect platform gedocumenteerd.


Hieronder ziet u een beknopt overzicht van de karakteristieke kenmerken van de NEXOS:

▪ Zes series met in totaal 35 tractoren met een vermogen dat varieert van 75 tot 120 pk en buitenbreedtes van 1 tot 1,55 m
▪ Modern design met een nieuwe, vlakke motorkap en nieuw cabinedak
▪ Nieuw topmodel NEXOS 260 – een van de krachtigste smalspoortractoren op de markt
▪ Zuinige Stage V-motoren van FTP met SCR-uitlaatgasnabehandeling
▪ Nieuwe cabine met zes stijlen en vrijwel vlakke cabinevloer, Categorie 4-filtersysteem en nieuw vormgegeven bediening met korte schakelhendel en maximaal acht led-werklampen in het cabinedak
▪ Nieuwe powershifttransmissie met vijf versnellingen en topsnelheid van 40 km/h in de ECO[1]stand met een toerental van 1700 t/min. SMART STOP-functie als optie leverbaar
▪ DYNAMIC STEERING om minder aan het stuurwiel te hoeven draaien bij het manoeuvreren
▪ Dankzij MAXI CARE pakketten met garantieverlenging en onderhoudspakketten kunnen de Total Costs of Ownership (TCO) nauwkeurig worden berekend